De vrijheid ontnomen.
Soms door buurlanden.
Andere keren door een onbekend virus.
Op zoveel manieren kunnen we gebonden worden.
Waar is de bevrijding waar we naar verlangen?
De belofte van hoop voorbij ziekte en dood
mag ons bevrijden van alle angst die ons bindt.
Lennart Aangeenbrug.
Bron: Woord & Dienst uitgave april 2020.

Herdenken op 4 mei 2020

Op maandag 4 mei 2020 vindt de nationale Dodenherdenking plaats. Op deze dag gaan in Nederland de vlaggen halfstok. De klokken luiden vanaf 19.45 uur. Ook in de gemeente Hulst luidt bij zoveel mogelijk kerktorens de klok. Vanaf 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen. De gebruikelijke herdenkingsbijeenkomsten vinden vanwege de corona-maatregelen dit jaar niet plaats. Dit jaar staan we met name thuis stil bij 4 mei.

Op nationale televisie wordt de plechtigheid op de Dam in Amsterdam live uitgezonden; met twee minuten stilte, de taptoe en de kranslegging. Ook de toespraak van Koning Willem-Alexander wordt uitgezonden.

Momenten van herdenking
In de gemeente Hulst worden in de loop van de dag bloemen gelegd op de gebruikelijke plaatsen. Op Graauw doet wethouder René Ruissen dat bij het monument van de oorlogsslachtoffers op de begraafplaats. Op Kloosterzande neemt wethouder Jean-Paul Hageman de honneurs waar en legt bloemen bij het monument op het Hof te Zandeplein. Ook bij het nieuwe monument bij de kerk op Heikant worden bloemen gelegd. Dat doet wethouder Adri Totté. Deze drie bloemleggingen gebeuren niet en public.
Verder worden op 4 mei 2020 bloemen gelegd bij de oorlogsgraven op de begraafplaats in Kloosterzande en bij de plaquettes in het stadhuis.

In Hulst legt burgemeester Jan-Frans Mulder een krans aan het monument van de Gevallen Krijger aan de Glacisweg. Ook dit is geen publieke happening. De burgemeester zal na de kranslegging een kort woord spreken.

Stadsdichter Willem Geus draagt deze dag in alle sereniteit bij de oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Zoutestraat in Hulst een speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht voor.

Op dinsdag 4 mei 2020 zal op een bepaald moment vanaf de toren van de Basiliek de taptoe klinken. Deze wordt verzorgd door Patrick van Dorsselaer van Bierkaai Brass.

In beeld
Omroep Hulst maakt een compilatie van de herdenkingsmonumenten in de gemeente Hulst. Deze compilatie zal na 4 mei 2020 te bekijken zijn op de zender. De gemeente Hulst besteedt via haar communicatiemiddelen ook aandacht aan de momenten van herdenking.